Logo

ШАМПИОНИТЕ В ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕТО ПОЛУЧИХА СВОИТЕ НАГРАДИ В МЕЖДУНАРОДНИЯ ОЛИМПИЙСКИ ДЕН В БУРГАС

Loading

През учебната 2019/2020  г. учениците от ОУ „Васил Априлов” –  гр. Бургас се запознаха с Програмата за олимпийско образование и възпитание на Международния олимпийски комитет и Националната олимпийска академия. Те с интерес подготвиха и представиха свои презентации за Олимпийските игри, за български спортисти, участници в Световни, Олимпийски и Параолимпийски игри, за любим спорт и качествата, които развива. Спортните репортери от различните класове разказаха за спечелените титли, медали, купи и награди за България на престижни състезания от спортисти на национално ниво и от наши ученици. Съставиха меню от суперхрани за зареждане с енергия и добро настроениe, сътвориха рисунки на  олимпийска тематика. В Седмицата на предизвикателството изгледаха най-добрите видеоклипове с интересни тренировки на нашите ШАМПИОНИ /известни спортисти или на ученици от ОУ „Васил Априлов” – Бургас/, трениращи в домашни условия.

Олимпийските ценности представляват скритата духовна и морална сила на спорта, която облагородява личността на спортиста и превръща спортното състезание в едно достойно изпитание на доблестта и човеколюбието. Благодарение на този идеал Олимпийските игри правят спорта привлекателен за хората от цял свят.

На 23 юни – Международния олимпийски ден победителите в онлайн обучението участваха в щафетно бягане с олимпийското знаме и награждаване. На участниците в събитието бяха раздадени фланелки с олимпийските символи и сертификати, подписани от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова. Официалната церемония беше открита от ръководството на ОУ „Васил Априлов“ Бургас, под звуците на олимпийския химн. Ученици рецитираха „Ода за спорта“ от барон Пиер дьо Кубертен и направиха обща снимка за спомен от вълнуващото преживяване.

Участниците отправиха послания си  към своите любимите спортисти, които тренираха усилено и се подготвяха за Токио 2020, да не губят увереност, че ще сбъднат мечта си за победа на Олимпийските игри. Те са повече от спортно състезание. Олимпийските игри са история, традиция, опит за доказване на възможностите и най-вече – стремеж към светлия човешки идеал за мир, съвършенство и чистота.

Спортът, облагороден от ценностите на олимпизма е тази сила, която може да развие и да изяви благородния дух сред младите хора. Той е нужен, за да ги превърне в силни личности, притежаващи достойнство и чест, с които да преодоляват изпитанията на съвременния живот. Спортът ще е естествена притегателна сила за бъдещите поколенията, ако полагаме грижи за неговото практикуване в духа на олимпизма.

Послания на учениците към спортистите