Logo

ШАМПИОНИТЕ НА ОУ „ВАСИЛ АПРИЛОВ“ СЕ ДОКОСНАХА ДО ОЛИМПИЙСКИЯ ОГЪН В МЕЖДУНАРОДНИЯ ОЛИМПИЙСКИ ДЕН В БУРГАС

Loading

През учебната 2020/2021  г. учениците от ОУ „Васил Априлов” – гр. Бургас работиха по Програмата за олимпийско образование и възпитание на Международния олимпийски комитет и Националната олимпийска академия. Отправиха се на пътешествие във времето от древните до съвременните Олимпийски игри. Децата се запознаха с олимпийските символи и ритуали. Включиха ги в рисунките от художествената изложба и в проектите „Добродетелите в спорта“.

Олимпийските ценности представляват скритата духовна и морална сила на спорта, която облагородява личността на спортиста и превръща спортното състезание в едно достойно изпитание на доблестта и човеколюбието. Благодарение на този идеал Олимпийските игри правят спорта привлекателен за хората от цял свят.

На 23 юни 2021 г. – Международния олимпийски ден победителите в обучението от разстояние в електронна среда и спортната дейност изпитаха радостната емоция да участват във факелно шествие с олимпийския огън и щафетно бягане.

Официалната церемония беше открита под звуците на олимпийския химн. Учениците Емилия Стоянова и Далия Ангелова рецитираха „Ода за спорта“ от барон Пиер дьо Кубертен, вдъхновителя на съвременното олимпийско движение. Изявеният състезател по баскетбол Мартен Георгиев внесе олимпийския огън и го предаде на директора на училището Марияна Стефанова, която направи първата тържествена почетна обиколка. Щафетата с факела беше продължена от малки и големи ентусиасти, които обещаха да пазят огъня чист и неопетнен. Учениците получиха награди – фланелки с олимпийските символи и сертификати, подписани от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова. Състезателите от турнира по волейбол и футбол се снимаха заедно след вълнуващото преживяване.

Децата от втори клас нарисуваха рисунки на олимпийска тематика и отправиха посланията си  към своите любими спортисти, които тренираха усилено и се подготвяха за Токио 2020. Насърчиха ги да не губят увереност, че ще сбъднат мечтата си за победа тази година. Олимпийските игри са повече от спортно състезание. Те са история, традиция, опит за доказване на възможностите и най-вече – стремеж към светлия човешки идеал за мир, съвършенство и чистота.

Спортът, облагороден от ценностите на олимпизма е тази сила, която може да развие и да изяви благородния дух сред младите хора. Той е нужен, за да ги превърне в силни личности, притежаващи достойнство и чест, с които да преодоляват изпитанията на съвременния живот. Спортът ще е естествена притегателна сила за бъдещите поколенията, ако полагаме грижи за неговото практикуване в духа на олимпизма.