Logo

STEM УРОК ПО МАТЕМАТИКА И ФИЗИЧЕСКО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТ ОБЕДИНИ ЧЕТВЪРТОКЛАСНИЦИ

Loading

На 03.11.2023г. учениците от IVб клас с г-жа Флоринда Радева и г-н Димчо Кацаров  организираха и проведоха съвместен урок в 2 часа – 1 по математика и 1 по ФВС. В уроците се обединиха знанията по математика за числата над 1000, мерните единици, римските цифри и физически упражнения за горни и долни крайници, силови упражнения, правила от футбола и информация за стадионите по света.
Чрез интегриране на математика, ФВС, компютърно моделиране и Човекът и обществото учениците научиха интересни и любопитни факти от историята на футбола, поставени рекорди за най-бързо вкаран гол на футболна среща, за най- скъп трансфер на футболист в света, за историята на възникване на този спорт, за първите отбори и построени стадиони. От презентация разбраха, кои световни стадиони са свързани с българската история на футбола, леката атлетика и олимпийските спортове.
С помощта на Google Earth учениците разделени на 6 групи потърсиха и откриха стадиона, който получиха като задача. Записаха в работните листи на екипите континента, държавата и града, където се намира. Измериха на компютрите чрез програмата дължината и широчината на терена и изчислиха обиколката му. Г-н Кацаров обясни, че петте терена са с еднакви размери, а единият е различен, защото УЕФА и ФИФА имат специални и точни изисквания за терените на стадионите, които са домакини на международни и олимпийски срещи от първенството и са строго регламентирани.
В часа по ФВС след решаване на 1 задача и откриване на интересни факти от живота и спортната кариера на футболната ни легенда  Христо Стоичков учениците бяха разделени в 6 спортни секции, пресъздаващи една спортна футболна тренировка. След сигнал екипите се разменяха и така всички групи преминаха през шестте станции и тренираха за бързина, концентрация, раздвижване на горни  и долни крайници, бързи рефлекси. В края на часа се разделиха на 2 отбора по мини футбол.
Урокът комбинира физически експерименти с математически анализ и може да бъде адаптиран за различни нива на образованието. Подчерта важността на интегрирането на STEM дисциплини и развиването на аналитични умения у учениците.