Logo

ОТКРИТ УРОК ПО ПРОГРАМИРАНЕ, РОБОТИКА И ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ В БУРГАСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО

Loading

Целта на Световната седмица по предприемачество е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да го развиват чрез иновации и въображение. За 15 години близо 50 милиона души вземат участие в дейности и събития, насърчаващи предприемаческо мислене и поведение, като генерират нестандартни идеи и търсят нови пътища за развитие.

 Учениците от 5г клас от ОУ „Васил Априлов“ – Бургас посетиха Бургаски свободен университет в деня на отворените врати -30.11.2022 г. и участваха в Открит урок по програмиране, роботика и изкуствен интелект.

Под ръководството на доц. д-р Димитър Минчев децата работиха в екипи като конструираха роботи и създаваха програма за придвижването им, откриваха предизвикателствата пред развитието на изкуствения интелект. Запознаха се с устройство, начин на работа и приложение на 3D принтер. Най-голяма радост предизвикаха комплектите LEGO MINDSTORM NXT2, с които учениците сглобиха своите първи CASTOR BOT роботи. На финала най-добрите отбори се състезаваха в управлението им по права линия и в лабиринт. Учениците се запознаха с възможности за обучение и работа като програмист в България и страни от Европейския съюз. Прекараха един незабравим ден и откриха невероятните възможности на ученето чрез преживяване.

ОУ „Васил Априлов“ е партньорско училище на „Джуниър Ачийвмънт България“ и провежда различни инициативи в рамките на Световната седмица на предприемачеството, които имат за цел да покажат на обществото как младите хора придобиват финансова грамотност и развиват предприемачески умения. Основен елемент от философията на събитията е предоставянето на познания за реалния свят на бизнеса и икономиката чрез влизането на представители на бизнеса и институциите в класната стая.