Logo

Гордеем се с Ясен – нашият малък ЗЛАТЕН математик!

Loading

 

 

 

 

Това е Ясен Янев – от III а клас от нашето училище. Ученик с математически умения и интерес към точните науки. На  01 aвгуст 2018г.  от Тайланд се завърна с Бронзов медал. Заедно с още 10 участника от цяла България, той взе участие в Международната младежка математическа олимпиада в Банкок IJMO (International Junior Math Olympiad), станалa известнa като Турнир на шампионите, тъй като за 90мин. трябва да се намерят решенията на 30 задачи. Участие в Турнира взеха ученици от 18 държави. Бургас бе с единствен представител – Ясен Янев от ОУ “Васил Априлов“, стигнал до финала в Тайланд след отлично представяне на SASMO /Singapore and Asian Schools Math Olympiad/ през април 2018г.
За последните два месеца нашето момче спечели няколко златни медали в математически олимпиади. Ясен извоюва единствения златен медал в своята възрастова категория в Созопол, където взе участие в I Международен Фестивал “Математически триатлон Аполония”, който се проведе от 26.06.  до 30.06.2018г. и се организира от Съюза на математиците – Бургас. Всеки ден в продължение на три дни ученици от България, Украйна, Филипини и Индонезия решаваха по 8 трудни задачи с описателен характер. Нашият ученик от 3 клас взе първо място в област алгебра /първи ден/, първо място в област геометрия /втори ден/ и първо място в област комбинаторика /трети ден/. След три първи места Ясен бе безапелационно първи в генералното класиране и получи единствения златен медал сред третокласниците.
Ден след състезанието в Созопол Ясен взе участие и постигна отново златен медал във финала на V Международен турнир „Математика без граници“ в гр.Несебър, до който стигна след два златни и един сребърен медал от трите квалификационни кръга през учебната година. Месец юни му донесе и златен медал „Суперзвезда 2018“ в състезанието „Математически звезди“, организирано от Академия 21 век – гр. Пловдив, на което покана за участие получават деца с отлично представяне на състезания от календара на Съюза на математиците.
През изминалата учебна година е спечелил призови места в редица национални и международни състезания в областта на математиката: сребърно отличие в Националния турнир „Черноризец Храбър“, второ място в квалификациите на Thailand International Mathematical Olympiad,  трето място в Националния турнир „Свети Николай Чудотворец“-гр.Бургас, Коледно математическо състезание, „Европейско кенгуру“, в квалификациите на Asia International Mathematical Olympiad и много други.
За своите резултати момчето бе номинирано от експертна комисия към Община Бургас за „Ученик на годината – 2017“ в област Математика и природни науки във възрастова категория
I – VII клас. и награден с Почетна грамота на Община Бургас за постижения в област математика.