Logo

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА СПОРТА И ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ

Loading

Учениците от ОУ „Васил Априлов“ – Бургас се включиха в една от най-масовите инициативи в Европа, в която децата се запознават с различни спортни занимания и научават повече за здравословния начин на живот.

На 30 септември 2022 г. се проведе осмото издание на кампанията на тема “Зелено образование чрез спорт”. Училищата обединиха в своята програмата насърчаване на физическата активност и зелено мислене. Координаторите от Сдружение „BG Бъди активен“, част от националната кампания NowWeMOVE разработиха идеи за различни състезателни игри под мотото “Спорт #БезОтпадъци“. Игрите, свързани с опазването на околната среда, бяха с фокус върху намаляване на отпадъците и тяхното разделно събиране и рециклиране.

Учениците се запознаха с правилата на спорта тенис на корт от треньора Борислав Капралев, представител на Тенис академия „Капралев“. Шампионът на България за юноши и победител в множество турнири от календара на Френската федерация по тенис сподели емоциите от участие в състезания. Малките футболисти проведоха тренировка с Петър Алексиев – председател на Футболен клуб „Звездичка“ и облякоха екипи на националния отбор. Интересна демонстрация от състезатели в Спортен клуб по фехтовка „Корсар“ наблюдаваха учениците от начален етап. Всяко училище само избира и организира конкретните занимания за децата, спортовете, които да бъдат представени, както и партньорите за осъществяване на инициативата.

Денят беше посветен на популяризирането на физическото възпитание, качеството на живот и ценностите, които възпитава спорта. Чрез забавни спортни образователни игри учениците научиха полезни факти за плодовете и зеленчуците, балансираното хранене, за събирането и рециклирането на отпадъци.

Да съчетаем грижата за чиста и красива среда с движението и емоцията от практикуване на спорта – това е посланието на нашите деца!

КАКВО Е ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ?

Европейски ден на спорта в училище (ЕДСУ) е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за “принадлежност към училището” на всеки участник. Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност сред учениците в цяла Европа и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации.