Logo

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА И ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ “BЕ ACTIVE”

Loading

Учениците от ОУ „Васил Априлов“ – Бургас се включиха в една от най-масовите инициативи в Европа, в която децата се запознават с различни спортни занимания и научават повече за здравословния начин на живот.

На 29 септември 2023 г. се проведе деветото издание на кампанията на тема “Зелено образование чрез спорт”. Училищата обединиха в своята програмата насърчаване на физическата активност и зелено мислене. Координаторите от Сдружение „BG Бъди активен“, част от националната кампания NowWeMOVE разработиха идеи за различни състезателни игри под мотото “Спорт #БезОтпадъци“. Игрите, свързани с опазването на околната среда, бяха с фокус върху намаляване на отпадъците и тяхното разделно събиране и рециклиране.

Учениците се запознаха с правилата на спорта баскетбол от треньорите Нина Николова и Силвия Колева, представители на баскетболен клуб „Черноморец“. Те проведоха тренировка с основните технически елементи и тактически похвати на играта. Разказаха за състезателите с много отличия и медали, включени в Националния отбор на България. От Бургас са тръгнали за големия баскетбол Бойчо Брънзов, Петко Маринов, Атанас Стоянов, Георги Йорданов, Станчо Костов, Димо Костов, Дечо Коешинов.

Специален гост на спортния празник беше старши треньорът Георги Власев от Клуб по водни спортове „Победа“. Децата, които са записани в клуба имат възможност да тренират със световния шампион по плуване в ледени води Цанко Цанков, в най-големия плувен комплекс в Бургас – „Парк Арена“.

Родители, ученици, учители заедно изпитаха емоциите от участие в състезанията по футбол, волейбол, народна топка и дърпане на въже. Всяко училище само избира и организира конкретните занимания за децата, спортовете, които да бъдат представени, както и партньорите за осъществяване на инициативата.

Денят беше посветен на популяризирането на физическото възпитание, качеството на живот и ценностите, които възпитава спорта. Чрез забавни спортни образователни игри учениците научиха полезни факти за плодовете и зеленчуците, балансираното хранене, за събирането и рециклирането на отпадъци.

Движението създава приятелства – това е посланието на нашите деца!

КАКВО Е ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ?

Европейски ден на спорта в училище (ЕДСУ) е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за “принадлежност към училището” на всеки участник. В цяла Европа се включват все повече деца и млади хора, училища и организации.