Logo

2019 / 2020 Дейности

Loading

147  ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ ЗА ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН ВАСИЛ ЛЕВСКИ!

По традиция на 19.02.2020г. в ОУ”Васил Априлов” , чрез редица инициативи, учители и ученици отдадоха почит към Апостола. Изработиха книжки, постери и  табла. Пяха песни и рецитираха незабравими стихове. Гледаха биографичен документален филм и преклониха глави пред  паметта и делото му. Направиха крачка по пътя му с “Лъвски скок”. 

 ПРОЕКТ “СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА” ПО ПРЕДМЕТА “ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА”

IV  КЛАС

“ОПОЗНАЙ  РОДИНАТА СИ, ЗА ДА Я ОБИКНЕШ” – IV Б КЛАС

Учениците от IV Б клас се впуснаха в надпревара, да изследват и разучат подробности за историческите и културни забележителности на градовете в България. Въз основа на свои лични пътувания и информация от различни източници всеки изготви табло с най- интересния и впечатляващ град в нашата родина. 

“ДА ЗАСАДИМ ДЪРВО” – IV  Д КЛАС

Четвъртокласниците с любезното съдействие на Гората.бг се включиха в кампанията “Да засадим дърво”. Засадени бяха 27 нови дръвчета в двора на училището. Учениците се запознаха с особеностите на отглеждане на видовете явор и червен дъб. 

“БЛАГОСЛОВЕНИ ДА СТЕ ВИЕ, ДЕЦАТА И ТЕЗИ ДЪРВЕТА!”

СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО 18 – 24.11.2019г.

ОТКРИТ УРОК ПО ПРОГРАМИРАНЕ И РОБОТИКА

В БУРГАСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ

 

Целта на Световната седмица по предприемачество е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да го развиват чрез иновации и въображение. Те вземат участие в дейности и събития, насърчаващи предприемаческо мислене и поведение, като генерират нестандартни идеи и търсят нови пътища за развитие.

         Учениците от 5 в клас от ОУ „Васил Априлов“ – Бургас посетиха  Бургаски свободен университет в деня на отворените врати 20.11.2019 г. и участваха в представяне на Академия за таланти по програмиране и роботика от доц. д-р Димитър Минчев. По време на открития урок децата работиха в екипи като сглобяваха роботи и създаваха програма за придвижването им, откриваха предизвикателствата пред развитието на изкуствения интелект. Най-голяма радост предизвикаха комплектите LEGO MINDSTORM NXT2 с които учениците сглобиха своите първи CASTOR BOT роботи. На финала най-добрите отбори се състезаваха в управлението им. Учениците се запознаха с възможности за обучение и работа като програмист в България и страни от Европейския съюз.

         ОУ „Васил Априлов“ е партньорско училище на „Джуниър Ачийвмънт България“ и провежда различни инициативи в рамките на Световната седмица на предприемачеството, които имат за цел да покажат на обществото как младите хора придобиват финансова грамотност и развиват предприемачески умения. Основен елемент от философията на събитията е предоставянето на познания за реалния свят на бизнеса и икономиката чрез влизането на представители на бизнеса и институциите в класната стая.

 

 

РАЙОННИЯТ СЪДИЯ АНАТОЛИ БОБОКОВ ПОГОВОРИ ЗА ПОСЛЕДСТВИЯТА

ОТ НАРКОТИЦИТЕ С УЧЕНИЦИ ОТ ОУ “ВАСИЛ АПРИЛОВ”

 

        Наркотичните вещества, тяхното въздействие и вреди, както и наказанията и санкциите, които прилага закона дискутираха ученици от 6 клас в ОУ „Васил Априлов” с районния съдия Анатоли Бобоков. 

 

ПОСЕЩЕНИЕ НА АВИОМУЗЕЙ – 28.10.2019 г.

I клас

 

 

 

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

21.10-25.10.2019 г.

 

Интересна и разнообразна беше Националната седмица на четенето, която се проведе от 21 до 25 октомври 2019г. Учениците бяха включени в различни инициативи за насърчаване на интереса им към четенето.

Особено вълнуваща беше срещата на учениците от VI г клас с бургаската журналистка Екатерина Капрова в  НЧ “Фар – 1946” Бургас. Те се докоснаха до магията на дебютната книга на Екатерина Капрова “Роуз Вълшебната ми Кръстница”,  усетиха  невероятното чувство за хумор на авторката, с което тя твори своите мечти за доброто и човешкото, за надеждата и щастието.

Посещение на Регионална библиотека “П.К. Яворов”- Бургас

IV клас 

 

Съвременна интерпретация на приказки и лично творчество 

учениците от IV клас 

 

Драматизация на приказки

III  клас

 

 

Посещение на Народно читалище “Фар-1946”

II клас

 

“ОБИЧАМЕ ПРИКАЗКИТЕ”

I клас

     В седмицата на четенето, второкласниците бяха на гости на най- малките и им прочетоха любимите си приказки. Изработените пера за химикали пренесоха учениците в далечното време на първите народни будители. 

 

 

 

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ- 24.10.2019 г.

“СЕМЕЕН И ЛИЧЕН БЮДЖЕТ”

I клас

Родителите на първокласниците наблюдаваха и се включиха активно в часовете по иновативната програма.

 

Проект

„Центрове за повишаване готовността на населението

за реакция при наводнения”

 

 

В периода 07.10-11.10.2019 г. се проведе обучение на учениците от трети клас в рамките на проект „Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения” на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН-МВР), финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014–2020г.”

Организатор на обучението – Консорциум „Дикон–БЧК“

Обучението се проведе под формата на  интерактивни упражнения, ролеви  игри, рисуване, викторини, състезания, упражнения на полигона с демонстрации и симулации на наводнение, поход. На участниците в обучението бе предоставена и книга, в която по достъпен начин, под формата на занимателни истории и допълнителна информация, са представени най-важните правила за поведение при наводнения.

Обучението се проведе от служители на ГД ПБЗН – МВР, преминали специализирани обучения в страната и чужбина за работа с деца и преподаване на учебното съдържание по достъпен и интересен начин.

Мястото на провеждане на обученията – новият учебен център на ГД ПБЗН – МВР в гр. Бургас.

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА БЕЗ ЗАГИНАЛИ НА ПЪТЯ

 

ОУ ,, Васил Априлов ” гр. Бургас се  присъедини като партньор към операция EDWARD за Eвропейска седмица без загинали на пътя . Учениците от ІVа, ІVб, ІVв, ІVг и ІVд клас се включиха в инициативата с рисунки на асфалт под мотото ,, Обичам семейството си ! Да го пазим на пътя !”. Осъществиха и преминаване през регулирано кръстовище в реална пътна среда.