Logo

ДА РАЗЧЕТЕМ ЕТИКЕТА

Loading

Днес измина още един изпълнен със знания и много емоционален учебен ден за четвъртокласниците на ОУ „Васил Априлов“ . Те за пореден път показаха своята креативност, иноваторски дух и имаха възможност да приложат на практика уменията си по най-забавния и атрактивен начин за всички деца –  чрез ролева игра.

 Във връзка с програмата на Община Бургас, свързана със здравословното хранене на учениците под мотото „Седмица на здравето“ , випуск IVклас, избраха  да  участват в мероприятие на тема “Да разчетем етикета“, като представиха създадената от тях  и за тях  игра – „Нов магазин“.

 Героите–актьори се събраха в уречения час и място. Предстоеше откриване на нов магазин „Стилно, практично и здравословно” ООД,  който преди това, обаче, трябваше обстойно да бъде инспектиран от Национален орган, проверяващ всички стоки, предлагани  в търговските обекти, предназначени за продажба. Учениците, избрали ролята на младши инспектори от Закрила на потребителите, старателно и отговорно провериха спазени ли са изискванията на Съюза за етикирането (СЕ) при обозначаването всички стоки и продукти.  Щандовете в магазина бяха оригинално аранжирани в четири групи – Храни и напитки, Техника, Играчки и Мода. След разрешението на проверяващата комисия, управителят на новия магазин покани клиентите, като с предимство бяха „семействата с малки деца“. Учениците от всеки клас предварително  се бяха групирали и разпределили ролите си. Имаше баба, дядо и внуче – за покупка на нова игра; татко, мама и дете, избиращи подарък за рожден ден, а баба Александра водеше своя любим внук Алекс, за да купят красив шал за мама…и още много други семейства. Всички, бях обслужени любезно от продавач – консултанта на щанда, след което се изви дълга опашка на касата. После, магазина посетиха и групи ученици от близкото училище (тук герои бяха всички четвъртокласници, желаещи ролята на ученици). Всички умело влязоха в ролята си и показаха отношение по темата, като внимателно подбираха и прочитаха информацията от етикетите на избраните покупки. Отново приложиха наученото от  иновативните часове по ИУЧ Околен свят в 1 и 2 клас,  в които бяха усвоили знания по теми като : „Аз съм потребител“; „Бизнес култура. Професии“; „Здравословно хранене“; „Стоки и услуги“; „ Какво има на етикета?“; „Етикет на поведение“; „Етикет на обличане“ и други…

Развълнуваните детски викове огласяха училищното фоайе. Радостните им учители неусетно и някак тайничко се включваха в  играта, която ги върна в безгрижното им детство….

В края на този малък детски празник, управителят на магазина се обърна с препоръка:
 “Всички клиенти: възрастни и деца, преди да закупят дадена стока,  внимателно да прочитат етикетите на стоките, да следят годността на продукта, винаги да оглеждат стоките за дефекти, да се съобразяват с възрастта, за която е предназначена и най- важното да не вреди на здравето им!”

 Четвъртокласниците знаят, че е много важно да си грамотен  ученик, но и грамотен клиент и потребител. Научиха какво да гледат и търсят върху етикетите и стоките. Разбраха как да се ориентират дали съдържанието е здравословно и безопасно. Следяха за алергени, вредни оцветители и вещества забранени за консумация от лица ненавършили 18 години. Потърсиха правата си при закупуване на некачествена стока. Осъзнаха, че всеки трябва да бъде отговорен  не само към своето здраве и живот, но и да дава добър пример на близките си.

…. Учебен ден, като  учебен ден, но в училище „Васил Априлов“ той е винаги необикновен!