Logo

Спортувайте за здраве!

Loading

Учениците от ОУ „Васил Априлов“ – Бургас се включиха в инициативата с разнообразна програма от спортни игри и активности. Тази година темата на събитието беше „Спортът като начин за подобряване на психичното здраве при децата“ и „Опазване на околната среда – Училище #безотпадъци“.

Игрите #безотпадъци са забавления, с които децата могат да научат как и къде да изхвърлят отпадъците. С тях искаме да покажем на хората, че не е толкова трудно да направят малки промени в ежедневието си, за да можем да постигнем голям ефект с намаляването на отпадъците и облагородяването на града. Децата са тези, от чиято култура зависи бъдещето на града ни, а те понякога разбират сериозността на проблема със замърсяването дори много по-добре от възрастните.

Денят беше посветен на популяризирането на физическото възпитание, качеството на живот и ценностите, които възпитава спорта. Чрез забавни спортни образователни игри учениците научиха полезни факти за плодовете и зеленчуците, балансираното хранене, за събирането и рециклирането на отпадъци.

Спортувайте за здраве – това е посланието на нашите деца!

 

КАКВО Е ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ?

Европейски ден на спорта в училище (ЕДСУ) е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за “принадлежност към училището” за всеки участник. Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност сред учениците в цяла Европа и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации.

Европейски ден на спорта в училище дава възможност на училищата:

  • Да се свържат с други европейски страни;
  • Да популяризират физическото възпитание и спорт в училищата;
  • Да създадат условия за забавление чрез физическа активност за младите хора;
  • Да подобрят общественото здраве и благополучие, чрез въвеждане на методи за учене през целия живот;
  • Да засилят участието и развитието на социални умения сред учениците;
  • ДА промотират важни обществени теми като „Спортът като начин за подобряване на психичното здраве при децата“ и „Опазване на околната среда – Училище #безотпадъци“.

 

ЗАЩО Е ВАЖНА ИНИЦИАТИВАТА?

  • Две трети от младежите на възраст 11, 13 и 15 в Европа не спазват насоките за физическа активност. Един на всеки трима 11-годишни в Европа е затлъстял или с наднормено тегло.
  • Нивата на общата дневна физическа активност в България намаляват спрямо 2019 г. Физическа активност минимум 60 минути на ден достигат едва 21% от младежите.
  • Активният начин на живот има положително въздействие върху психичното здраве сред децата и юношите.
  • Инициативи като ЕДСУ насърчават доброволчеството и развиват в децата социални умения и компетенции, които ще са им полезни в бъдеще.
  • Насърчават се позитивните взаимоотношения между ученика и училището, както и между самите ученици.
  • Позитивно медийно внимание насочено към учебните заведения и промотиране на реализираните дейности.