Logo

233 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ АПРИЛОВ

Loading

На днешния ден 21.07.1789 г. в Габрово се е родил известния български стопански и просветен деец, дарител, писател от времето на Българското възраждане – Васил Априлов /1789 – 1847/.

Васил Априлов е възрожденецът, който освен като основател и главен дарител на първото българско светско взаимно училище, остава в историята и като един от първите деятели, оценили фолклорното ни наследство и тръгнали по следите на българското народно творчество.

„Школата е обща – и открай света да дойдат, нека се учат“. С това послание на Васил Априлов първото българско светско взаимно училище отваря широко своите врати за всички жадни за знания младежи.На 2 януари 1835 година Априловска гимназия, наричана тогава просто Габровското училище, е открита тържествено от Неофит Рилски.

Смъртта не може да прати в забрава добрините, които благодетелят извършва. Той  се грижи за сънародниците си и след смъртта си, завещавайки цялото си състояние на габровската община за построяване на нова сграда на училището, а думите му „Тези, които не правят благодеяния, не трябва да бъдат извеждани на сцената, тяхната участ е забравата“ остават в наследство и до днес.

Горди сме, че вече 63 години,  нашето училище носи името на този изтъкнат просветен и обществен деец, щедър меценат на българската култура и образование!

Поклон пред паметта му!