Logo

23 ЮНИ – МЕЖДУНАРОДЕН ОЛИМПИЙСКИ ДЕН

Loading

Заслужили ученици от ОУ „Васил Априлов“, носители на награди от състезания и олимпиади, участваха във факелното шествие в Международния олимпийски ден в Бургас. Шампиони, спортисти, ученици, учители, директори, треньори и хора със специални потребности преминаха по ул. „Александровска“. Златният медалист от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, Панайот Димитров, носеше факела със символичния олимпийски огън.

Кулминацията на тържеството се състоя на пл. „Атанас Сиреков“, където се събраха едни от най-изявените спортисти на Бургас. Гости на церемонията бяха Антон Коджабашев – трикратен световен и европейски шампион по вдигане на тежести, Иван Гинов – европейски и световен вицешампион по борба и четвърти на Олимпиадата в Москва през 1980 година, Янчо Павлов – световен вицешампион по борба и два пъти бронзов медалист от европейско първенство, Рашко Ломски – европейски и балкански шампион за младежи по бокс и сребърен медалист от Световната купа в Монреал, Димо Костов – бивш дългогодишен национален състезател по баскетбол и участник на Европейското първенство в Берлин, Златко Янков – футболист от златното поколение на България, спечелило бронзови медали от Световното първенство по футбол в САЩ 1994 година, Валя Марчева – параолимпийска шампионка по тенис на маса от 2005 година.

Сред официалните лица на празника присъстваха кметът Димитър Николов, зам.-кметът Диана Саватева, председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, капитан първи ранг Петър Петров – командир на Военноморска база Бургас, Веселина Деведжиева – началник на отдел „Спорт“ в Община Бургас, Атанас Атанасов – експерт към Министерството на младежта и спорта, Марияна Стефанова – директор на ОУ „Васил Априлов“.

Кметът Димитър Николов благодари на всички спортисти, които с успехите си са прославили Бургас и България. Сподели радостта си, че в Бургас има много млади хора, които обичат да спортуват.

Както в миналото, така и днес огънят е символ на чистотата на духа и култа към просветлението, на вечния стремеж на човек към познанието, творчеството и съзиданието на един по-добър свят. Независимо от възрастта, от етническата и религиозна принадлежност, този символ предава на хората дълбока емоционалност, чрез която се изгражда стремежа за усъвършенстването на личността. Огънят не е само символ на Олимпийските игри, той е част от цялостното културно наследство на всички народи по света и е обвързан с вярванията и стремежите на хората за един по-добър свят.

По време на церемонията прозвуча Химна на Република България в изпълнение на Вокален ансамбъл „Фортисимо“ с ръководител Милена Добрева. За пъстротата на празника допринесоха изпълненията на мажоретните състави от бургаски училища, които образуваха петте олимпийски кръга на фона на олимпийския огън. Към небето полетяха балони в цветовете на олимпийските кръгове.

Участниците в събитието получиха подарък юбилейни тениски 100 години Български олимпийски комитет и  сертификати, подписани от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на БОК Стефка Костадинова.