Logo

23 ЮНИ – МЕЖДУНАРОДЕН ОЛИМПИЙСКИ ДЕН – СПОРТЪТ ЗА ЕДИН МИРЕН СВЯТ

Loading

Учениците от ОУ „Васил Априлов“ отбелязаха Международния олимпийски ден с факелно бягане заедно с „Бургас Рън“. Всяка година хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива, чрез която се представя важната роля на спорта в съвременното общество.
Празникът беше открит с тържествено изслушване на олимпийския химн и „Ода за спорта“ от барон Пиер дьо Кубертен.  Пренасянето на символичния олимпийски факел започна с най-достойните и изявени ученици от начален етап, които предадоха щафетата на по-големите ученици с думите: „Предавам този огън чист и неопетнен“. Ръководството на училището благодари на всички спортисти, които с успехите си са прославили Бургас и България и с радост се присъедини към олимпийската щафета.
Беседа за мисията на „Бургас Рън“ изнесе Константин Константинов, който разказа как е стартирала инициативата, популяризираща движението във всичките му проявления и форми. Участниците в „Бургас Рън“ имат достъп до бягания и активности, съпътствани от много музика и добро настроение.
Посланието на президента на МОК Томас Бах тази година е: „Спортът винаги изгражда мостове и обединява хората в мир и солидарност. В този олимпийски ден, моля, присъединете се към нас, докато призоваваме всички по света: дайте шанс на мира.“
Както в миналото, така и днес огънят е символ на чистотата на духа и култа към просветлението, на вечния стремеж на човек към познанието, творчеството и съзиданието на един по-добър свят. Независимо от възрастта, от етническата и религиозна принадлежност, този символ предава на хората дълбока емоционалност, чрез която се изгражда стремежа за усъвършенстването на личността. Огънят не е само символ на Олимпийските игри, той е част от цялостното културно наследство на всички народи по света и е обвързан с вярванията и стремежите на хората за един по-добър свят.
Участниците в събитието получиха  сертификати, подписани от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на БОК Стефка Костадинова.