Logo

100 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИ ОЛИМПИЙСКИ КОМИТЕТ

Loading

41-ата сесия на Националната олимпийска академия на БОК 2023 се проведе във Водната база на НСА в Несебър през месец юни. Тази година темата бе свързана с отбелязването на специален юбилей – 100 години от основаването на Българския олимпийски комитет: „Съвременни тенденции и перспективи за олимпийското  образование и възпитание“.

На сесията присъстваха 127 участници, от които 80 учители по физическо възпитание и спорт от цялата страна, студенти, ученици, спортни деятели и журналисти. С тържествена церемония в Старата Митрополия на Несебър бе открито събитието от проф. Лозан Митев – директор на НОА. Участниците бяха приветствани от Белчо Горанов – генерален секретар на БОК и Росица Иванова – началник на РУО София-област. Специална награда на Националната олимпийска академия и Български олимпийски комитет за принос в развитието на олимпийското движение бе връчен на Нели Йорданова – приз „Надежда Лекарска“ – за етика, олимпийско образование и възпитание.

Програмата на сесията включваше лекционна част, запалване и пренасяне на олимпийския огън, вечер на таланта под звездите, олимпийски театър, спортни активности.

Учениците от ОУ „Васил Априлов“ с преподавател по Изобразително изкуство Анна Михайлова участваха в Художествен конкурс „Добродетелите в спорта“. Техни рисунки бяха представени при посещението на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах в София и в традиционна художествена изложба в Несебър. Първо място от 120 ученици спечели рисунката на Цветозара Мархолева от 5 в клас. Всички участници бяха отличени с награди грамоти и медали.

Поздравления за нашите художници:

Софья Рассказова – 5 г клас
Цветозара Мархолева – 5 б клас
Ралица Терзиева – 5 б клас
Рая Горанова – 5 б клас
Марина Кирова – 5 в клас
Даниел Илиев – 5 г клас
Велизара Велева – 5 в клас
Ния Талепова – 5 а клас
Ани Костова – 5 а клас
Девина Донева – 5 б клас
Карина Кърмакова – 7 а клас
Стефания Бостанджиева – 5 б клас